Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:
- Para wodna. Do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100-105°C.
- Promieniowanie. Do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na nieosłoniętych powierzchniach.
Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:
- czwartorzędowe sole amonowe
- alkohole np. alkohol etylowy, alkohol izopropylewy
- aldehydy np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
- związki fenolowe np. krezol, rezorcynol
- biguanidy np. chlorheksydyna
- metele ciężkie np. związki srebra, miedzi, rtęci
- związki halogenowe np. jodyna, chloramina
- barwniki np. fiolet krystaliczny, mleczan etakrydyny (Rivanol)
- utleniacze- nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany np. nadmanganian potasu
- tenzydy np. mydła
- kwasy i zasady

Profilaktyka i monitoring
Im dłuższy jest czas działania i stężenie środka dezynfekującego, tym większa liczba drobnoustrojów zostanie zniszczona.